Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 54 on Tue Aug 01, 2017 2:27 pm
Shopmotion


August 2017
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Calendar Calendar


Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Tue Dec 16, 2014 4:21 pm

semalam citer pasal Simple Present Tense kan, so hari ni nak sambung pasal Simple Past Tense pulak. Sebelum tu kita rungkai dulu maksud perkataan simple past tense dulu yek.

Simple - mudah

Past - telah berlalu

Tense - masa

So, keseluruhan topik ni adalah mengenai penggunaan kata yang menunjukkan peristiwa yang telah berlaku. Kalau nak tau soalan tu pasal simple past tense ke tak, cuba perhatikan perkataan2 di bawah ni yang menggambarkan masa suatu ayat atau peristiwa itu berlaku.

Yesterday

Last week / weekend

Last month / year

Last night

This morning / afternoon / evening

Just now

Few days ago

Examples:-

1. It rained last night. atau It was raining last night

2. We left at 1:00 p.m atau We were leaving at 1:00 p.m

3. They played football yesterday. atau They were playing football yesterday.





.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Wed Dec 24, 2014 4:20 pm

Pada kebiasaan was dan were digunakan selepas subjek atau modified verb (kata kerja yang telah diubah) digunakan dalam ayat2 Simple Past Tense. Penggunaan was dan were hampir menyerupai penggunaan is dan are dimana subjek singular (seorang atau 1) kecuali You akan menggunakan was. Manakala subjek plural (2 atau lebih) menggunakan were.

Pronouns Verb to be (was )
I
He
She
It
Ali
The boy
The tiger
The box


==========================
Pronouns Verb to be ( were )

You
We
They
Ali & Razali
The girls
The tigers
The boxes





.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Wed Dec 31, 2014 3:55 pm

GRAMMAR: SIMPLE PAST TENSE (bhgn 3)
Jika anda menggunakan was atau were, gunakan verb + ing. Bagi verb yang memang tiada perubahan bentuk atau memang tidak menggunakan "ing".., gunakan tanpa "ing".Lihat contoh di bawah bersama-sama dengan kesilapan yang biasa dilakukan. Perhatikan penggunaan Verb yang betul ya.


1.
I was cooking just now. (betul)
I was cooked just now. (salah)
I cooked just now. (betul)

2.
The boys were climbing the hill last weekend. (betul)
The boys were climbed the hill last weekend. (salah)
The boys climbed the hill last weekend. (betul)

3.
Sew Mei was cleaning up her room. (betul)
Sew Mei was cleaned up her room. (salah)
Sew Mei cleaned up her room. (betul)

4.
They were refuse to tell us what was in the box. (betul)
They were refused to tell us what was in the box. (salah)
They refused to tell us what was in the box. (betul)


5.
We were reading the storybook this morning. (betul)
We were read the story book this morning. (salah)
We read the story book this morning. (betul)





.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Jan 08, 2015 3:25 pm

am, is, are

Ketiga-tiga am, is, are bermakna ialah, adalah, sedang. Bagaimanapun :
am digunakan selepas perkataan 'I'. is digunakan selepas perkataan 'he', 'she', 'it'. are digunakan selepas perkataan 'we', 'they'.
Contoh am, is, are yang bermakna ialah (adalah):
I am a boy saya (ialah) seorang lelaki he is a boy dia (ialah) seorang lelaki she is a girl dia (ialah) seorang perempuan it is a snake itu (ialah) seekor ular we are men kami (ialah) lelaki they are good mereka (adalah) bagus
Contoh am, is, are yang bermakna sedang:

I am angry saya (sedang) marah, saya marah ni I am hungry saya (sedang) lapar, saya lapar ni he is thirsty dia (sedang) haus she is tired dia (sedang) penat we are happy kami (sedang) gembira they are sad mereka (sedang) bersedih
Dalam bahasa Melayu, penggunaan 'ialah' boleh ditinggalkan tetapi dalam bahasa Inggeris, penggunaannya adalah dimestikan.
am, is, are boleh juga digunakan sebagai soalan. Apabila digunakan sebagai soalan, am, is, are bermakna adakah. Contoh :

Am I look sad ? Adakah saya kelihatan sedih ? Is he tall ? Adakah dia tinggi ? Is she healthy ? Adakah dia sihat ? Are you good at math ? Adakah awak bagus dalam matematik ?
am, is, are juga boleh bermakna kah dalam soalan. Contoh :

Who am I ? siapa kah saya ? who is he ? siapa kah dia ? who are they siapa kah mereka ? what is this ? apa kah ini ? where are they ?dimana kah mereka ?




.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Jan 22, 2015 4:24 pm

I, me
(Kedua-dua 'I' dan 'me' bermakna 'saya', tetapi terdapat perbezaan dalam penggunaannya).

I am a boy - right - saya ialah seorang budak laki-laki
Me a boy - wrong

Show me the way - right - tunjukkan saya jalan itu
show i the wayt - wrong

Let me know - right - beritahu saya
Let I know - wrong

You and I - right - awak dan saya
You and me - right

I am happy - right - saya gembira
Me happy - wrong

Tell me - right - beritahu saya
Tell I - wrong
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Fri Jan 30, 2015 4:10 pm

he, him
(Membezakan penggunaan he dengan him).

he is angry - right - dia (sedang) marah
him is angry - wrong

dont look at him - right - jangan pandang dia
dont look at he - wrong


====================================


she, her
(Membezakan penggunaan she dengan her).

she is a girl - right - dia adalah seorang budak perempuan
her is a girl - wrong

dont look at her - right - jangan pandang pada dia
dont look at she - wrong

her book - right - buku dia
she book - wrong





.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Tue Feb 03, 2015 4:58 pm

they, them
(Membezakan penggunaan they dengan them).

They win - right - Mereka menang
Them win - wrong

look at them - right - Lihat mereka
look at they - wrong

we, us
(Membezakan penggunaan we dengan us).

we are angry - right - kami (sedang) marah
us are angry - wrong

dont look at us - right - jangan pandang pada kami
dont look at we - wrong

avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Feb 12, 2015 4:16 pm

Apa yang berlaku dalam peperiksaan SPEAKING MUET (Kertas 2)

· Masukkan dewan peperiksaan

· Semak pengenalan anda dengan pemeriksa itu dengan mengemukakan kad pengenalan dan slip peperiksaan anda

· Duduk seperti yang diarahkan oleh pemeriksa (Calon A, B, C atau D)

· Baca soalan SAHAJA apabila anda dibenarkan untuk berbuat demikian. JANGAN menulis apa-apa di atas kertas soalan

· Anda boleh meminta pemeriksa itu jika anda tidak memahami tugas anda SAHAJA selepas masa membaca satu minit

· Anda diberi 2 minit untuk persediaan untuk pembentangan individu anda (Tugas A). JANGAN berbincang dengan calon-calon lain

· Persembahan Individu (Tugas A) bermula (2 minit setiap satu) dengan calon A, diikuti oleh Calon B, C dan D.

· Anda diberi 2 minit untuk menyediakan untuk perbincangan kumpulan anda (Unit B). JANGAN berbincang dengan calon-calon lain

· Perbincangan Kumpulan (Unit B) bermula. Sesiapa pun boleh memulakan perbincangan. Anda diberi 10 minit untuk berbincang.

· Tinggalkan bilik peperiksaan secara senyap-senyap. JANGAN mengambil apa-apa yang keluar dari bilik peperiksaan kecuali slip IC dan peperiksaan anda.

Tips dan Teknik

Penyediaan - 2 minit

§ membaca keadaan yang diberikan dengan teliti bagi memastikan anda memahami keadaan dan tugas di tangan

§ menulis perkataan utama dan aspek-aspek yang anda perlu berurusan dengan dalam keadaan

§ tuliskan semua idea-idea anda menggunakan nota ringkas atau peta minda

§ JANGAN cuba untuk menulis semua yang anda ingin katakan

§ nombor atau urutan idea anda dengan cara yang logik supaya ia menunjukkan perpaduan yang baik dan matang pemikiran

Persembahan individu

§ mulakan dengan ucapan penonton anda

§ bercakap dengan jelas dan cukup kuat untuk mereka di dalam bilik peperiksaan untuk mendengar anda

§ bertujuan untuk ketepatan tatabahasa dan bercakap dalam ayat yang lengkap

§ jika anda buntu, menyusun semula apa yang anda ingin katakan dalam bahasa yang mudah. Jika masih tidak boleh diteruskan, meninggalkan idea itu dan beralih kepada perkara seterusnya yang anda mahu bercakap tentang

§ membuat hubungan mata dengan pemeriksa dan calon-calon lain

§ JANGAN dibaca dari skrip

§ Anda hanya dibenarkan pergerakan tangan sedikit tetapi tidak pergi ke laut

Perbincangan Kumpulan

§ Mendengar dengan penuh perhatian

§ Jangan lupa untuk bercakap tentang tugas di tangan dan JANGAN keluar dari titik

§ Menjadi Pemain pasukan dan JANGAN memonopoli perbincangan

§ Bantuan, cepat dan menggalakkan orang lain untuk menyumbang kepada perbincangan

§ bahawa anda menghargai apa yang orang lain telah berkata dengan menggunakan ungkapan yang sesuai Show

§ Jika anda tidak bersetuju dengan seseorang, menyatakan perbezaan pendapat anda dengan sopan dan memberikan sebab-sebab anda

§ Paparkan keupayaan anda untuk menguruskan perbincangan dengan menunjukkan, mengekalkan dan menyimpulkan perbincangan

Apabila mendengar daripada orang lain

§ mendengar dengan penuh perhatian

§ mengambil nota pendek

§ JANGAN menulis segala-galanya yang sedang berkata

§ JANGAN melakukan kerja anda sendiri

§ JANGAN mengganggu penceramah atau lulus komen

gunakan bahasa badan yang sesuai seperti mengangguk-angguk kepala anda




.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Feb 26, 2015 4:48 pm

my, his, her, our, your, their, its
my, his, her, our, your, their, its membayangkan kepunyaan. Contoh :

my book - buku saya
her book - buku dia
his book - buku dia
their book - buku mereka
our book - buku kami
your book - buku awak
its tail - ekornya

mine, his, hers, yours, theirs, ours, its
mine, his, hers, theirs, ours, yours, its membayangkan siapa punya. Contoh :

mine - saya punya
yours - awak punya
his - dia punya
hers - dia punya
ours - kami punya
its - ia punya

thay book is mine - buku itu adalah saya punya
that book is his - buku itu adalah dia punya
this book is hers - buku ini adalah dia punya
this book is yours - buku ini adalah awak punya
these books are ours - buku-buku ini adalah kami punya
those books are theirs - buku-buku itu adalah mereka punya
this shit is its - najis ini dia (haiwan) punya

avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Mar 05, 2015 4:26 pm

was, were

was, were digunakan bagi menandakan keadaan atau peristiwa yang telah berlaku. Ia lebihkurang bermaksud telah, sudah, dahulu.

was digunakan selepas gantinama I, he, she, it. Contoh


I was angry - saya (dahulu) marah
he was hungry - dia (dahulu) lapar
she was fat - dia (dahulu) gemuk
it was red - ia (dahulu) merah

were digunakan selepas gantinama they, we. Contoh :

They were enemy - mereka (dulu) musuh
We were class-mates - kami (dulu) rakan sekelas
we were babies - kami (dahulu) bayi

am, was
(Membezakan penggunaan am dan was).

I am happy - saya (sekarang) gembira.
I was happy - saya (dahulu) gembira.

I am angry - saya (sedang) marah
I was angry - saya (dahulu) marah

avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Mar 12, 2015 4:14 pm



a, an bermakna suatu, satu, seorang, sebuah, sebiji, sekeping dan sebagainya. Contoh :

a book - sebuah buku.
a tree - sebatang pokok.
a man - seorang lelaki.
a girl - seorang wanita.

an digunakan bila ejaan benda itu bermula dengan huruf a, e, i, o, u. Contoh :

an egg - sebiji telur
an owl - seekor burung hantu

an juga digunakan bila ejaan benda itu bukan bermula dengan huruf a, e, i, o, u. tetapi bunyinya seperti huruf a, e, i, o, u. Contoh :

an hour - satu jam

the

Perkataan the mempunyai beberapa maksud.

Kadang-kadang the memberi makna bahawa hanya terdapat satu sahaja benda atau perkara itu dalam dunia ini. Contoh :

The earth - bumi
The air - udara
The sun - matahari

Kadang-kadang the juga memberi makna itu. Contoh :

the car - kereta itu
the shirt - baju itu
the boy - budak itu

Kadang-kadang the juga memberi makna ini. Contoh :

at the moment - pada ini ketika >>> pada ketika ini.
at the rate - pada ini kadar >>> pada kadar ini.

Kadang-kadang the juga memberi makna yang. Contoh :

the smaller ball - yang lebih kecil bola
>>> bola yang lebih kecil.

avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Mar 19, 2015 4:15 pm

has, have, had

has, have, had bermaksud ada, mempunyai, memiliki.

has, have bermaksud ada, mempunyai, memiliki pada masa sekarang.
had bermaksud ada, mempunyai, memiliki pada masa terdahulu.

has digunakan selepas she, he, it.
have digunakan selepas we, you, I, they.
had digunakan selepas semuanya (she, he, it, we, you, I, they).
Contoh :

I have a cat - Saya (sekarang) ada seekor kucing
She has a book - Dia (sekarang) ada sebuah buku
He has a bicycle - Dia (sekarang) ada sebuah basikal
You have a pencil - awak (sekarang) ada sebatang pensel
They have fruits - Mereka (sekarang) ada buah-buahan
It has tail - Ia (sekarang) ada ekor
we have bicycles - kami (sekarang) ada basikal

I had a fever yesterday - saya ada demam semalam
She had a cat - dia pernah mempunyai seekor kucing
I had scolded him - saya ada marah dia.
you had a dream - awak pernah bermimpi
we had red shoes - kami pernah ada kasut merah
He had yellow pencil - dia pernah ada pensil kuning

Apabila has, have dijadikan soalan, ia bermaksud sudahkah?. Contoh :

has she tell you ? - sudahkah dia beritahu awak ?
have they arrive ? - sudahkah mereka sampai ?

had boleh juga bermaksud kalaulah. Contoh :

Had you follow the rules, the accident would not happen
- Kalaulah awak ikut peraturan, kemalangan itu tidak
akan berlaku.

avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Mar 26, 2015 4:48 pm

do, does, did, done

I do - Saya yang buat, memang saya
I did - sayalah yang telah melakukannya
She does - Dia (perempuan) yang buat
She did - Dialah (perempuan) yang buat
He does - Dia (lelaki) yang buat
He did - Dialah (lelaki) yang buat
They do - Mereka yang buat
They did - Merekalah yang buat
We do - Kami buat
We did - Kamilah yang melakukannya

Do you.. ? - Awak kah ? Adakah awak ?
Does she...? - Dia kah ? Adakah dia ?
Does he ...? - Diakah ? Adakah dia ?

Did he ... ? - Diakah ? Adakah dia ?
Did she ...? - Diakah ? Adakah dia ?

avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Tue Mar 31, 2015 8:21 am

'...ed', '...en' :

Akhiran '...ed', '...en' bermakna 'bangun kena buat'

kill - bunuh
killed - telah membunuh
is killed - dibunuh
was killed - telah dibunuh

write - tulis
wrote - telah menulis
is written - ditulis
was written - telah ditulis





.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Apr 09, 2015 3:58 pm

Apakah makna Caveat emptor...ˌ

kævɛɑːt ˈɛmptɔr/ is Latin for "Let the buyer beware" (from caveat, "may he beware", the subjunctive of cavere



p/s: ayat caveat emptor akan banyak korang jumpa dalam bisness online....



.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Apr 16, 2015 4:16 pm


Passed vs Past

Past – relates to location

The word past locates something in time, and sometimes in space. It can be
used as an adjective, noun, or adverb.

“Past” as an adjective

The first definition which the OED gives for past as an adjective is “Gone by in time; elapsed; done with; over.” For example:

“The days for mourning are now past.”

When attributed to a group of people, past can also mean “Having served one’s term of office; former.” (OED)

“All past presidents of the United States were male.”

And in grammar, we have more examples of past being used as an adjective, such as in “past tense” and “past participle”.

“Past” as a noun

The main meaning for the noun form of past, given by the OED, is “The time that has gone by; a time, or all of the time, before the present.”

“In the past, standards were higher.”
“We cannot live in the past.”

“Past” as a preposition

As a preposition, past can mean: “Beyond in time; after; beyond the age for or time of; (in stating the time of day) so many minutes, or a quarter or half of an hour, after a particular hour.” (OED)

“It is almost half past five.”

It can also be used for location: “Beyond in place; further on than; at or on the further side of; to a point beyond.” (OED)

“My house is the one just past the turning.”

“Past” as an adverb

The first meaning the OED cites for past being used as an adverb is “So as to pass or go by; by.” For example:

“The ball sped past the goalkeeper.”

Passed – a verb in the past tense

Passed is the past participle of the verb “to pass”. It can be an intransitive verb (one which doesn’t require an object) or a transitive verb (one which requires both a subject and one or more objects).

“To pass” means “To proceed, move forward, depart; to cause to do this.” (OED) This can refer to movement forwards in time, in space, or in life (such as “to pass an examination”).

For example:

“The weeks passed quickly.” (Intransitive: subject “the weeks” and no object).
“I passed all my exams!” (Transitive: subject “I” and object “my exams”.)
“He passed the ball well during the match earlier.” (Transitive: subject “He” and object “the ball”.)

When do “past” and “passed” get confused?

Often, writers muddle the words past and passed in sentences such as:

“The heroes passed a village on their way towards the mountains.”

It’s common to see this written as:

“The heroes past a village on their way towards the mountains.”

But the word should be passed, as (in this sentence) it’s the past participle of the verb “to pass”. An easy way to tell is to rewrite the sentence in the present tense, as though you’re describing something which is happening currently:

“The heroes pass a village on their way towards the mountains.”
or “The heroes are passing a village on their way towards the mountains.”

However, if you wrote:

“The heroes walked past a village on their way towards the mountains.”

It’s correct to use past. The verb in this sentence is “walked”, and the “past” is acting as an adverb.
Unusual uses of the word “passed”

Most of the time, passed is a verb, as described above. There are a few occasions when it can be used as a noun or an adjective, though. For example:

“Don’t speak ill of the passed.” (noun)
– This comes from the phrase “passed-away”.
“A passed pawn” (adjective)
– Term used in chess.
“A passed ball” (adjective)
– Term used in baseball.
“A passed midshipman/fireman/surgeon” (adjective)
– Someone who has passed a period of instruction and qualified through examination – apparently this usage arose in the navy.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Thu Apr 23, 2015 4:34 pm

this, these

Kedua-dua this, these bermakna ini. Bagaimanapun, this digunakan kepada benda yang bilangannya hanya satu. these pula digunakan kepada benda-benda yang bilangannya lebih dari satu.

Contoh :
this pen - pen ini
these pens - pen-pen ini

this hole - lubang ini
these holes - lubang-lubang ini


.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Wed May 06, 2015 4:29 pm

that, those
Kedua-dua that, those bermakna itu. Bagaimanapun, that digunakan kepada benda yang bilangannya hanya satu. those pula digunakan kepada benda-benda yang bilangannya lebih dari satu. Contoh :

that pen - pen itu
those pens - pen-pen itu

that hole - lubang itu
those holes - lubang-lubang itu

avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Tue May 12, 2015 4:07 pm

Apakah maksud "kerja" dalam bahasa Inggeris?

Saya pasti, tak sampai tiga saat anda akan jawab "WORK!"

Apa ada dengan "Work"?

Dalam bahasa Inggeris ada maksud lain bagi work. Bukan kerja sahaja.

Teruskan membaca....

1. Dalam sesetengah keadaan, work juga bermaksud FUNGSI/BERFUNGSI.

> Fungsi yang dimaksudkan ialah yang berkaitan dengan mesin
atau sistem. Samada berfungsi dengan baik atau berfungsi dengan berkesan.

Contohnya,

His phone doesn't work unless he goes to a high point.

- Telefon dia tidak berfungsi dengan baik melainkan dia pergi ke tempat yang tinggi.

Mungkin dalam fikiran kita sebelum ini, kita akan cakap, His phone can't use dll.
Jadi, selepas ini boleh gunakan ayat baru dengan menggunakan perkataan WORK.

2. Selain itu, jika anda perasan, ada satu ungkapan yang biasa
digunakan dalam bahasa Inggeris menggunakan perkataan work iaitu...

IT WORKS....

IT WORKS bukan bermaksud dia bekerja, tapi ia adalah bahasa pasar yang maksudnya...

- it is right (ia betul)
- it looks nice (ia nampak cantik)
- it is a good style (ia gaya yang menarik)

Contohnya;

If you place the vase over there and the sofa here, it works.

> Jika awak letakkan pasu itu di sana dan sofa itu di sini, ia nampak cantik.

Semoga tips ini bermanfaat untuk anda.

P.S: Dapat gambaran tak? Belajar Bahasa Inggeris sebenarnya tidak terlalu susah yang penting ada minat dan kemahuan.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Tue May 19, 2015 4:41 pm

MUET (speaking) – question & answer example

Candidate A
Instructions to candidates:
Task A: Individual presentation
Study the stimulus or topic given.
You are given two minutes to prepare your responses.
You are given two minutes to present.
Listen to the others while they are making their presentations and take down notes for the group discussion in Task B.
Task B: Group discussion
You are given two minutes to prepare points to support or oppose the other candidates’ views.
After you have listened to everyone, try to come to a decision as to which of the four suggestions is the best.
Your group is given ten minutes for the discussion.
Task A and Task B will be carried out consecutively.
Situation
Your brother has been given the opportunity to study in England on a government scholarship. You and your family are very proud of him. Decide on a special gift for him to prepare for his trip abroad.
Task A: Suggest that they give him cash. Say why.
Task B: Discuss which of the following would be most useful.
i. cash
ii. a computer
iii. some suitable clothing
iv. some Malaysian foodstuff

Candidate A
Task A: Suggest that they give him cash. Say why.
Good morning to the examiners and my fellow friends. I’m very happy that my brother has just received a scholarship to study in England. My relatives and I would like to give him a special gift. We all think that the best gift is money because it will be very useful for him.
The first reason is with cash he can buy the things that he needs when he gets there. There will me a lot of things that he will need like new books, stationery, clothes and food. He will also need to pay for transportation like taking the bus or train to go to the university campus. As we know, it is very expensive in England so any money we give him will be very useful.
Secondly, my brother can use the money to buy a mobile phone when he gets to England. I think this is very important in case of emergencies so we can contact him easily. Furthermore, he can sms us and keep us updated with his progress in his studies there. Hence, if we really miss him we can just give him a call.
Finally, I also think giving him money is the best choice because it is light and doesn’t take up a lot of space. If we were to give him a computer, books or winter clothes it will be very heavy and bulky for him to bring to England. Therefore, I think that it is much easier to bring money and buy those things when he gets there.
In conclusion, these are some of the reasons why I think giving him cash is the best choice. To me, it is the most useful gift we can give him. Thank you.
Candidate B
Task A: You suggest that they give him a computer. Say why.
A very good morning I bid to one and all. My relatives and I are very proud of my brother. He has just received a scholarship to study in England and so we would like to give him a special gift. We believe that the best present for him is a laptop computer.
Firstly, as a university student, my brother will have to do many assignments. If he has a laptop computer he can bring it everywhere and consequently, do his work anytime and anywhere. Thus, he will not have to share the computers at the computer room with other students and he will be able to do his work more quickly and efficiently.
Another point is that when he boards the plane from KLIA to London, he will be able to bring the laptop with him easily because it is compact and light compared to a desktop computer. Hence, it will not be too much trouble to transport it to England.
Last but not least, if he has a laptop he will be able to connect to the internet. This has two main advantages as firstly, he can do a lot of research online. The world wide web is a fountain of information so it will be very useful for him to make full use of this technology. Furthermore, he can keep in touch with friends and family here in Malaysia by e-mail.
In short, a laptop computer will prove to be very useful to my brother. He can do his assignments, research for information and keep in touch with us using it therefore it will make the best gift. Thank you for listening.
Candidate C
Task A: You suggest that they give him some suitable clothing. Say why.
To the examiners and my fellow candidates, a wonderful morning I bid you. My brother was lucky enough to receive a scholarship to study overseas. We want to send him off with a nice gift so we have decided to buy him some suitable clothing.
The main purpose for buying him some suitable clothing is because the weather in England is very different from the weather in our country. There are four seasons there so he will need to have different clothes for different situations. For example, we can buy him some sweaters, cardigans, scarves, snowcaps, thick socks and gloves and many more. These will definitely keep him warm in winter.
The second reason is we think that he should have clothes that reflect our Malaysian identity. This is because he will be a young ambassador for our country so if he has a few sets of traditional clothing like the Baju Melayu or formal Batik shirts, I am sure he will not only look good but promote our culture overseas.
Lastly, neat clothes make a good impression. For instance, if we buy him some everyday clothes like jeans and trousers with nice shirts and matching ties, this will give him a good feeling about himself so he will walk a bit straighter and talk a bit wiser. Moreover, people will look at him and have a good impression about Malaysian students.
To conclude, I think that the best present to give him is some suitable clothing because it will be very useful and will reflect positively on him. Thank you very much.
Candidate D
Task A: You suggest that they give him some Malaysian foodstuff. Say why.
I would like to wish everyone here a very good morning. As we all know, my brother has won a scholarship to study in England. Therefore, some relatives and I have decided to give him some Malaysian foodstuff as a going away present.
First and foremost, one of the main problems Malaysians face when studying overseas is that it is hard to find Halal food. We feel it is a good idea to give him some Malaysian foodstuff because it will take time for him to get used to the place and find out where to buy Halal food. Thus, in the meantime he can enjoy the Malaysian foodstuff that we have given to him.
The next reason is because some of the foodstuff we are used to having here in Malaysia is quite hard to find in UK. Most students studying overseas really enjoy eating Maggi Mee and sambal belacan. For instance, it is also hard to find the right spices for curry and rendang and so on so if we supply him with enough Malaysian foodstuff, he can eat it whenever he misses home.
The final point I have is that he can use the Malaysian foodstuff we give him and cook it for the Westerners there. Sometimes, universities organise events like Malaysian Night and so he and his friends can cook some Malaysian specialities for them to taste a bit of our way of life. Hence, the Malaysian foodstuff will be very useful to promote our culture.
In a nutshell, giving my brother Malaysian foodstuff to take with him to England is a good idea. This is because he will have some familiar food to eat when he misses home and he can also share it with his new friends. Thank you for listening to my opinion.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Tue May 26, 2015 4:14 pm



Bahasa Inggeris memang menjadi satu kewajiban kepada semua mahasiswa dan mahasiswi untuk sekurang-kurangnya tahu dan boleh bertutur dalam bahasa ini. Sejak dari bangku sekolah lagi sudah kita diajar dengan Bahasa Inggeris. Bermula daripada fonetiknya sehingga pembinaan ayat dan perbualan.


[URL="http://www.cikguik.com/wp-content/uploads/2015/01/english.jpg"][/URL]


Namun baru-baru ini pada pembentangan belanjawan 2015, kita dikhabarkan dengan berita terdapat syarat minimum untuk melayakkan calon lepasan SPM dan STPM memasuki IPTA iaitu Band 2 bagi ujian MUET. Apa itu ujian MUET?


Seperti yang ramai sedia maklum, MUET ialah singkatan kepada Malaysian University English Test. Ianya dikelolakan dibawah pengurusan Majlis Peperiksaan Malaysia dan dilaksanakan tiga kali setahun, Mac, Julai dan November. Setiap keputusan, sahlakunya adalah lima tahun bagi keputusan MUET selepas tahun 2009.


[URL="http://www.cikguik.com/wp-content/uploads/2015/01/jadual-muet.jpg"][/URL]


Terdapat empat komponen yang diuji di dalam ujian MUET ini. Iaitu Listening (45), Speaking (45), Reading (120) dan Writing (90) dengan markah keseluruhan 300. Bagi memenuhi syarat minumum kelayakan ke IPTA, Band 2 perlu diperolehi setiap bakal mahasiswa dan mahasiswa dengan markah di antara 100 hingga 139.




[URL="http://www.cikguik.com/wp-content/uploads/2015/01/band-score.jpg"][/URL]




Garis Panduan Kelayakan Minimum IPTA



Bermula pada Januari 2015, kelayakan minimum kemasukan pelajar ke IPTA adalah mengikut bidang pengajian yang hendak mereka ceburi.


Syarat MUET bagi Kemasukan ke IPTA



  1. MUET Band 2 : Pengajian Sastera dan Sains Sosial
  2. MUET Band 3 : Pengajian Sains, Teknologi Kejuruteraan dan Matematik atau STEM
  3. MUET Band 4 : Pengajian Undang-undang dan Perubatan



[URL="http://www.cikguik.com/wp-content/uploads/2015/01/graduasi.jpg"][/URL]


Bagi syarat untuk bergraduan pula telah ditetapkan untuk setiap bidang pengajian di atas meningkat satu tingkat Band.


Syarat MUET bagi Mahasiswa dan Mahasiswi Bergraduan



  1. MUET Band 3 : Pengajian Sastera dan Sains Sosial
  2. MUET Band 4 : Pengajian Sains, Teknologi Kejuruteraan dan Matematik atau STEM
  3. MUET Band 5 : Pengajian Undang-undang dan Perubatan



Teknik Lulus MUET



Ujian sememangnya dibuat untuk memberi cabaran dan tekanan kepada setiap calon. Namun terdapat langkah-langkah dan teknik serta cara untuk lulus MUET dengan mudah. Persediaan rapi dengan cara yang betul dapat memastikan calon lulus dengan mudah.


Antara perkara yang perlu dilakukan bagi calon-calon peperiksaan MUET ini adalah seperti berikut :


  • Membaca dan berlatih untuk keempat-empat seksyen peperiksaan yang dinilai.
  • Berbincang dengan calon-calon lain tentang cara dan teknik yang mereka lakukan
  • Memiliki slip panggilan peperiksaan MUET dan kad pengenalan ada dalam simpanan
  • Tahu lokasi peperiksaan MUET akan dijalankan dan sudah merancang kaedah untuk ke sana
  • Berdoa dan memohon untuk diberikan kekuatan dan kemudahan menjalani ujian MUET







.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Tue Jun 02, 2015 4:23 pm

MUET Band Descriptions

Malaysian Examinations Council (Majlis Peperiksaan Malaysia) has announced officially that Malaysian University English Test (MUET) will be conducted three times a year, expected to be held in March, July and November every year from 2012 onwards.


Band 6 - Very good user (260 - 300)

Very good command of the language. Highly expressive, fluent, accurate and appropriate language: hardly any inaccuracies. Very good understanding of language and contexts.Functions extremely well in the language.


Band 5 - Good user (220 - 259)

Good command of the language. Expressive, fluent, accurate and appropriate language but with minor inaccuracies. Good understanding of language and contexts. Functions well in the language.


Band 4 - Competent user (180 - 219)

Satisfactory command of the language. Satisfactory expressive and fluent, appropriate language but with occasional inaccuracies. Satisfactory understanding of language and contexts. Functions satisfactorily in the language.


Band 3 - Modest user (140 - 179)

Modest command of the language. Modestly expressive and fluent, appropriate language but with noticeable inaccuracies. Modest understanding of language and contexts. Able to function modestly in the language.


Band 2 - Limited user (100 - 139)

Limited command of the language. Lacks expressiveness, fluency and appropriacy: inaccurate use of the language resulting in breakdown in communication. Limited understanding of language and contexts. Limited ability to function in the language.


Band 1 - Extremely limited user (Below 100)

Poor command of the language. Unable to use language to express ideas: inaccurate use of the language resulting in frequent breakdowns in communication. Little or poor understanding of language and contexts. Hardly able to function in the language.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Tue Jun 16, 2015 4:44 pm

MUET Reading paper...

The Reading paper (800/3):
Usually for every passage, the first question will be on the first paragraph. They are questions No. 8, 15, 22 and ... so on. They are usually on the "controlling idea" of the passage. The "controlling idea" is the main idea for the whole passage.

We hope you still remember that the first thing you do when you get a passage is to SKIM. Skimming is for you to identify the main/controlling idea of the whole passage. You have to read ALL of the first paragraph (introduction). The first paragraph usually carries the "thesis statement" of the passage or article. And, the thesis statement carries the controlling idea of the passage. Identifying the controlling idea helps you to understand the passage (text) better and helps you to answer all the other following questions correctly.

So, try to identify the controlling idea of the passage and make sure you understand what the question wants.

The other questions, that follow, will be for the following paragraphs and they seem to be arranged in order like "the next question will be for the next paragraph". At most times it is more or less like that. That seems to be the usual way that the questions are arranged for the passage.

InsyaAllaah (God willing) you will get the answer correct.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Tue Jun 23, 2015 4:18 pm

Jangan Pandang Rendah MUET !! - Siti Aisyah Hello....

Jadi seperti yang dijanjikan pada entry lepas, harini aku nak cerita pasal MUET. Kalau bebudak matrik PST batch aku, dah ambil pun MUET. Dah dapat result dah pun. Kalau bebudak PDT batch aku akhir tahun ni diorang akan ambil. Kalau bebudak diploma, diorang ambik MUET ni sem 5 nanti, kalau tak silap aku la.

MUET ni apa? MUET ni test pasal English la. Selain MUET, ada IELTS. MUET ni standard Malaysia jer. IELTS ni International la, untuk bebudak yang buat preparation untuk study oversea. Kalau kau memang bercadang nak study oversea, better ambil IELTS terus. Tapi selalunya kalau U kerajaan, dia memang ada sekali MUET.


Apa gunanya MUET ni?

Kau orang jangan pandang rendah pada MUET ni. MUET ni penting untuk degree nanti. Ramai budak matrik aku pandang rendah MUET ni, pastu dapat result, kecewa. Universiti yang grand grand banyak mintak band 3 ke atas. Kalau kau dapat 4.00 pun, kalau MUET band 2, susah nak mintak Universiti yang grand sangat ni. Lagi-lagi dalam bidang yang demand macam medic.


Apa tu band?

Camni, kalau kat sekolah ada gred A sampai G, MUET ada band 1 sampai 6.

Band 1 ni untuk orang yang memang langsung tak reti English. Tapi jarang la orang dapat band 1 ni. Kat matrik aku pun, aku tak pernah dengar lagi orang dapat band 1 ni. FAILED.

Band 2 ni orang yang English dia cam kurang sangat. Bukan dia tak reti langsung English. Haa aku perhatikan ramai Budak Melayu dapat band 2 ni. Bebudak matrik aku pun ramai dapat band 2. Ramai juga budak yang akademik dia cemerlang, 3.5 ke atas tapi dapat band 2. FAILED jugak.

Band 3 ni kira average la. Untuk orang yang biasa-biasa English dia. Ramai orang aim nak band 3 sebab band 3 ni kira band lulus la. Dah tak payah risau nak re-sit MUET lagi.

Band 4 ni ramai Cina dengan India dapat. Melayu cam tak ramai sangat tapi still ada la. Kalau bebudak Melayu dapat band 4 dah kira Wowwwwww bagi orang lain.

Band 5 dengan Band 6 tak ramai yang dapat. Band 5 mungkin ada la dekat matrik aku tapi band 6 takde sorang pun budak matrik aku yang dapat.


Ada paper apa dalam MUET ni?


MUET ni ada 4 bahagian. Ada speaking, writting, reading and listening. Ramai orang mengalami kesukaran pada bahagian speaking. Aku pun. Tapi jangan risau sebab speaking tak membawa markah yang banyak. Reading bawa markah banyak jadi kau orang score la bahagian reading. Macam aku, aku score bahagian reading. Jap ni skor permarkahan dia.

Listening and speaking : each 45 marks.
Reading : 120 marks.
Writing : 90 marks.

Nampak tak reading bawak banyak markah? Aku bahagian speaking memang teruk gila tapi sebab aku markah reading aku tinggi, jadi aku dapat cover bahagian speaking tu.


Ehem apa result aku?

Alhamdulillah, aku dapat band 4. (Sebab tu aku berani nak tulis entry ni)


Jadi apa nasihat untuk sesiapa yang nak improve English untuk MUET ni?

Aku pun English tak pandai sangat. SPM pun A jer, tak dapat A+ macam orang lain. Tapi SPM bukanlah segalanya kan? Jadi jangan runsing kalau English kau tak bagus okay.Jom sesama kita improve English kita. Ini cara aku :-

(1) Banyakkan baca novel English. Secara jujurnya, aku dulu masa sekolah tak minat sangat dengan novel English tapi lepas sekolah, aku try la beli novel English. Eh, best pulak. Jatuh cinta pulak dengan novel English ni. Memang novel English ni mahal. Satu novel English boleh dapat 2 novel Melayu. Tapi apalah salahnya kita berkorban sikit untuk kejayaan kan? Penulis kesukaan aku of course Cecelia Ahern sebab cerita dia tak heavy dan sempoi untuk kita yang baru nak start minat novel English ni.

(2) Tengok cerita English WITHOUT subtitle. Kenapa? Sebab kalau ada subtitle, korang akan tend to baca subtitle tu so korang macam buat dek je dengan apa yang actor tu cakap. Tapi kalau tak ada subtitle, korang akan bagi 100 percent fokus dengan apa yang actor tu cakap. Melalui cara ni, korang akan improve english korang.

(3) Banyakkan cakap English dengan kengkawan. Memanglah malu kan memula. Tapi lelama kau akan okay. Tak payah cakap fully English kalau tak selesa. Cuma selitkan English yang mudah mudah dalam perbualan tu. Contohnya sorry, whatever, I don't care, nevermind, then, thanks dan sewaktu dengannya. Mulakan dengan benda yang simple dulu.

Tu je la kot cara aku. Kengkadang cara ni nampak macam remeh, macam EH BETULKE BOLEH IMPROVE ENGLISH DENGAN TENGOK DRAMA/MOVIE? Yes boleh. Kalau aku dari A sahaja boleh dapat band 4 untuk MUET. Tak mustahil untuk korang. Jangan rendah diri sangat dengan result SPM kau. A+ pada SPM tak menjamin band 6 pada MUET.

Bukan nak show off result MUET aku tapi cuma aku nak berkongsi tips. Mungkin tips aku ni dapat memberi manfaat kepada korang. Who knows right?

Okay byeeeeeeeeeeeeeeeee.






.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Moderator2 on Wed Jul 01, 2015 4:25 pm

marilah menambah ilmu pengetahuan berguna tentang IELTS bersama saya:)

IELTS macam adik beradik TOEFL je..tapi, kita boleh pilih nak choose yang mana satu.

IELTS adalah akronim bagi International English Language Testing System. Test ini bolehla dipilih kalau korang adalah pelajar atau bekerja di negara yang guna BI sepenuhnya. Test ini diakui universiti dan perusahaan di berbagai-bagai negara terutamanya Australia, Kanada.
IELTS diselenggara atas kerjasama University Of Cambridge ESOL Examinatios, British Council dan IDP:IELTS Australia.
Test ini dijalankan di pusat di mana lebih dari 100 negara di dunia. under 16 not allowed ok Smile
ada dua modul. Academic dan General Training. Tambahan yang lain (listening, reading, writing, and speaking)
Modul Akademik (Academic Modules) berfungsi untuk menguji kemampuan berbahasa Inggris seseorang.
Modul Umum (General Training Modules)menekankan pada kemmpuan bahasa dalam aspek sosial dan pendidikan.



Listening

dalam masa 30 minit kita kena jawab 40 soalan

Reading

60 minit dan ada 40 soalan.
Untuk modul akademik, teksnya diambil dari majalah, surat kabar, buku, jurnal. Selain itu juga terdapat ilustrasi gambar atau diagram dan ilustrasi beberapa pertanyaan.
Untuk modul umum, teksnya terdiri dari 3 bagian. Yang pertama disebut ‘social survival’, berisi teks2 yang berhubungan dengan kemampuan bahasa Inggris untuk kehidupan seharian. teks kedua disebut ‘training survival’, yang memfokuskan diri pada situasi dan program pelatihan. Teks ketiga disebut ‘general reading’, berisi bacaan yang lebih panjang dengan struktur bahasa yang lebih kompleks.

Writing

6 minit, and kena buat dua essAY. 150 dan 250 word.
Dalam modul akademik, pada essay pertama peserta diminta untuk mendeskripsikan informsi dari sebuah grafik, diagram atau jurnal dengan pendapat sendiri. Lalu pada essay kedua peserta diminta untuk mengemukakan pendapat mengenai suatu masalah.
Dalam modul umum, pada essay pertama peserta diminta untuk menjawab sebuah permasalahan dalam bentuk penulisan surat. Pada essay kedua peserta diminta untuk mengemukakan pendapat mengenai suatu masalah.

Speaking.

bahagian pertama yg berlansung selama 4-5 minit, kita kena cerita pasal diri kita, keluarga, pekerjaan, hobi dan topik umum.
bahagian kedua pula, kita dikehendaki baca sesuatu topik dan diberi 1 minit untuk pikir jawapan bagi soalan yang bakal diajukan. kemudian, penguji akan bagi soalan apa-apa dia nak laa...dalam masa 1-2 minit.
bahagian ketiga, kita dengan penguji akan berbincang mengenai topik yang berkaitan dengan bahagian 2. dalam masa 4-5 minit.


selalunya, untuk mendapatkan biasiswa, kita kena raih skor 5, 6 dan 7. tapi the highest skor 9. expert sangat2 ah siapa yang dapat skor tu.
avatar
Moderator2

Posts : 813
Points : 845
Join date : 2014-04-29

http://www.CariJodohClub.co.nr

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum